Vanilkový cheesecake

V brněnské kavárně Le Petit Café snad nejoblíbenější zákusek. Připravují ho z Jaroměřického žervé, tak se není co divit :-)

Jednoduché recept, jak si tuto dobrotu upéct i doma. 

Sušenkový základ:

Sušenky rozdrtíme na jemnou hmotu a smícháme s rozehřátým máslem.

Dáme do máslem vymazané dortové formy o průměru 24cm (ideální jsou silikonové formy s vyndavacím skleněným dnem). Předpečeme v rozehřáté troubě na 180°C na 15min.

Krém:

  • 500g Jaroměřického žervé
  • 1 kysaná smetana
  • 230g moučkového cukru 
  • 4 vajíčka
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce citronové kůry z biocitronu
  • 1 vanilkový lusk

Z žervé, kysané smetany, moučkového cukru, vajíček, citronové štávy ušleháme krém. Nakonec přidáme citronovou kůru a vytřeme jeden vanilkový lusk.

Krém vlijeme na předpečený korpus a pečeme na 170C asi 30 min. Dokud nám cheesecake nezačne nahoře zlátnout.

Po vytažení z trouby je cheesecake ještě lehce tekutý (zjistíme při poklepání na okraj formy) ideální je nechat jej vychladnout při pokojové teplotě a následně dát minimálně na 3 hodiny do lednice.

Po vychladnutí při pokojové teplotě jej ještě ozdobíme kysanou smetanou s cukrem a jednou lžící citronové šťávy.