Vanilkový cheesecake
V brněnské kavárně Le Petit Café snad nejoblíbenější zákusek. Připravují ho z Jaroměřického žervé, tak se není co divit :-)
Jednoduché recept, jak si tuto dobrotu upéct i doma.
Sušenkový základ:
- 200g máslových sušenek (BeBe, Esíčka můžou být i Koka)
- 70g Jaroměřického másla
Sušenky rozdrtíme na jemnou hmotu a smícháme s rozehřátým máslem.
Dáme do máslem vymazané dortové formy o průměru 24cm (ideální jsou silikonové formy s vyndavacím skleněným dnem). Předpečeme v rozehřáté troubě na 180°C na 15min.
Krém:
- 500g Jaroměřického žervé
- 1 kysaná smetana
- 230g moučkového cukru
- 4 vajíčka
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce citronové kůry z biocitronu
- 1 vanilkový lusk
Z žervé, kysané smetany, moučkového cukru, vajíček, citronové štávy ušleháme krém. Nakonec přidáme citronovou kůru a vytřeme jeden vanilkový lusk.
Krém vlijeme na předpečený korpus a pečeme na 170C asi 30 min. Dokud nám cheesecake nezačne nahoře zlátnout.
Po vytažení z trouby je cheesecake ještě lehce tekutý (zjistíme při poklepání na okraj formy) ideální je nechat jej vychladnout při pokojové teplotě a následně dát minimálně na 3 hodiny do lednice.
Po vychladnutí při pokojové teplotě jej ještě ozdobíme kysanou smetanou s cukrem a jednou lžící citronové šťávy.