Švestkový koláč se skořicí
Drobénka, švestky a vzpomínky na dny strávené s babičkou. Ano, tento koláč má schopnost v nás vyvolávat vzpomínky. Česká klasika, která nám chutná.
Začínáme přípravou těsta.
Skořicové těsto:
- 100g vychlazeného Jaroměřického másla
- 200g hladké mouky
- 50g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 2 lžíce kysané smetany
- 1 lžíce mleté skořice
- špetka soli
Mouku promícháme s cukrem, skořicí a solí, přidáme na kousky nakrájené máslo, žloutek, smetanu a vypracujeme husté těsto.
Z těsta vytvoříme kouli zabalíme do folie a dáme do lednice cca 2hodiny odpočinout.
Vychladlé těsto rozválíme a vložíme do koláčové formy o průměru 28cm, tak aby pokrývalo i boky formy.
Těsto na dně formy propícháme vidličkou, položíme na ně pečící papír a zatížíme (fazolemi, speciálními keramickými kuličkami – keramzitem). Pečeme 15 minut v předehřáté troubě na 180 °C (s ventilátorem).
Tvarohová náplň:
- 250g polotučného Jaroměřického tvarohu
- 2 vejce
- 50g moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- zbytek kysané smetany (2 lžíce použity do těsta)
- švestky
Vše vyšleháme mixerem do hladka a nalijeme na ještě teplý předpečený korpus.
Švestky omyjeme, rozkrájíme na poloviny a zbavíme pecek a poklademe na tvarohovou náplň řezem nahoru.
Skořicovo-vločková drobenka:
- 30g polohruhubé mouky
- 60 g moučkového cukru
- 30g ovesných vloček
- 50g másla
- 2 lžíce skořice
Pečeme 20 - 25 minut v předehřáté troubě na 180 °C (s ventilátorem). Dokud nezačne zlátnout drobénka.
Dobrou chuť.