Pomazánky z pečené mrkve a česneku
Lahodná chuť pečené zeleniny a žervé si nejlépe rozumí s čerstvě upečenou focacciou
Pomazánky
- 4 větší mrkve
- 2 paličky česneku
- 300 g Jaroměřického žervé
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- bylinky dle chuti
- olej
- sezam
1,5 hod práce
Postup:
Troubu rozehřejeme na 180°C. Mrkev očistíme a paličky česneku pouze rozřízneme na půl. Nachystanou zeleninu vložíme do pekáčku a celou jí zakapeme olejem a to nejlépe olivovým, posolíme a opepříme. Pečeme do změknutí, přibližně 60 minut. Upečenou zeleninu necháme úplně vychladnout a poté jí rozmačkáme vidličkou na prkýnku. Mrkve můžeme rozmixovat, pokud chceme hladkou konzistenci pomazánky.
Česneková
Česnek smícháme s 150 g Jaromeřického žervé přidáme čerstvě nasekaný tymián nebo jiné bylinky a popřípadě ještě dochutíme solí a pepřem.
Mrkvová
Namixovanou mrkev smícháme s 150 g Jaromeřického žervé a jen jemně dosolíme. Připravenou pomazánku zasypeme opraženým sezamem.
Pomazánky servírujeme s čerstvě upečenou focacciou.
Foccacia
- 0,5 kg hladké mouky
- 4 dcl vody
- ½ droždí
- lžička soli
- 5 cl olivového oleje
- mořská sůl, olivy, sušená rajčata (dle chuti)
1 hod práce na foccaciu
Postup:
Smícháme vlažnou vodu s droždím, postupně přisypáváme hladkou mouku a mícháme, až vznikne hladké těsto. Poté směs zakryjeme a necháme na teplém místě kynout cca 30 min. Rozehřejeme troubu na 220°C . Vytvoříme z vykynutého těsta dva bochánky a ty rukama roztlačíme na dvě placky, zakapeme olejem, zasypeme mořskou solí a případně přidáme nakrájené olivy či sušená rajčata. Chlebové placky pečeme 10 – 12 minut.
Tento slaný recept pro vás s láskou připravila Sandra. Mrkněte na její Instagram Sandra peče, zaručeně ve vás probudí neodolatelnou chuť na sladké. Sladce hřešit se občas musí, protože jak říká Sandra:„Koláče jsou láska a láska je fajn."