Kringel s povidlovým tvarohem
Když kralují povidla a tvaroh v kostce
Ingredience (10-12 porcí)
Těsto:
- 300g hladké mouky
- špetka soli
- 150ml mléka
- 15g droždí
- 30g másla
- 1 žloutek
- 1 PL krupicového cukru
Náplň:
- 100g Jaroměřický tučný tvaroh
- 100 g švestkový povidla (čím kvalitnější tím lépe)
- moučkový cukr (dle potřeby)
1 hod práce + čas na kynutí
Postup:
Připravíme kvásek - rozdrobíme droždí, zalijeme vlažným mlékem, rozmícháme, lehce zasypeme moukou a necháme vzejít kvásek. Trvá to asi 5-10 minutek. Mezitím smícháme mouku, špetku soli, změklé máslo nakrájené na co nejmenší plátky, žloutek a zbytek cukru. Do směsi vlijeme kvásek a vypracujeme krásně pružné těsto, které posypeme moukou a necháme asi hodinku kynout na teplém místě.
Vyšleháme tvaroh s povidly a podle potřeby přidáme cukr. Těsto jemně prohněteme a vyválíme ho na tenký plát a celý ho potřeme tvarohovou směsí. Následně těsto srolujeme do co nejtenčího hada a nožem ho od prostředka podélně prořízneme - POZOR jeden konec nechejte nerozříznutý. Z těsta zamotáme pletenec, který spojíme do kruhu. Vznikne věnec, který přendáme na plech a ještě necháme 20 minut kynout.
Mezitím si předehřeme troubu na 180 °C. Smotaný kringel pečeme 25-30 min a po upečení ho krásně zacukrujeme.
Tento sladký recept pro vás s láskou připravila Sandra. Mrkněte na její Instagram Sandra peče, zaručeně ve vás probudí neodolatelnou chuť na sladké. Sladce hřešit se občas musí, protože jak říká Sandra:„Koláče jsou láska a láska je fajn."