Milinki s balkánským sýrem a bylinkami
Tvarohový balkán, schovaný v roztomilých slaných buchtičkách
Ingredience
Kynuté těsto:
- 400g hladké mouky
- 100 ml vlažného mléka
- 5 lžic oleje
- 100 ml vlažné vody
- lžička soli
Kvásek:
- ½ kostky čerstvého droždí (21g)
- 2 lžíce vlažného mléka
- lžička cukru krupice
Náplň:
- balení Jaroměřického tvrdého tvarohu
- sůl
- vejce
- bylinky
1,5 hod práce
Postup:
Nejprve zaděláme kvásek. Rozdrolíme droždí, přidáme cukr, mléko a společně promícháme. Na teplém místě pod utěrkou vzejde kvásek za 10 minut. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a promícháme. Vytvoříme důlek a do něj nalijeme kvásek, přidáme vodu, mléko, olej a vytvoříme hladké těsto, které necháme hodinu kynout pod utěrkou na teplém místě.
Rozehřejeme troubu na 170 °C. Tvaroh si rozmícháme s vejcem a solí. Soli se nebojte, tvaroh ji nasaje a budete mít pocit balkánského sýra. Vykynuté těsto rozválíme na obdélník a celý ho potřeme olejem, posypeme tvarohovou směsí a bylinkami. Smotáme dlouhého hada a toho pak nakrájíme na kolečka. Ty vkládáme do máslem vymazané kulaté formy řezem nahoru. Celé milinki ještě potřeme rozpuštěným máslem a pečeme 35 minut. Milinki jsou výtečné jen tak samotné, se zeleninovým salátem nebo se sklenkou mléka. Vaší chuti se meze nekladou.
Tento slaný recept pro vás s láskou připravila Sandra. Mrkněte na její Instagram Sandra peče, zaručeně ve vás probudí neodolatelnou chuť na sladké. Sladce hřešit se občas musí, protože jak říká Sandra:„Koláče jsou láska a láska je fajn."