Milinki s balkánským sýrem a bylinkami

Tvarohový balkán, schovaný v roztomilých slaných buchtičkách

Ingredience

Kynuté těsto:

  • 400g hladké mouky
  • 100 ml vlažného mléka
  • 5 lžic oleje
  • 100 ml vlažné vody
  • lžička soli

Kvásek:

  • ½ kostky čerstvého droždí (21g)
  • 2 lžíce vlažného mléka
  • lžička cukru krupice

Náplň:

1,5 hod práce

Postup:

Nejprve zaděláme kvásek. Rozdrolíme droždí, přidáme cukr, mléko a společně promícháme. Na teplém místě pod utěrkou vzejde kvásek za 10 minut. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a promícháme. Vytvoříme důlek a do něj nalijeme kvásek, přidáme vodu, mléko, olej a vytvoříme hladké těsto, které necháme hodinu kynout pod utěrkou na teplém místě.

Rozehřejeme troubu na 170 °C. Tvaroh si rozmícháme s vejcem a solí. Soli se nebojte, tvaroh ji nasaje a budete mít pocit balkánského sýra. Vykynuté těsto rozválíme na obdélník a celý ho potřeme olejem, posypeme tvarohovou směsí a bylinkami. Smotáme dlouhého hada a toho pak nakrájíme na kolečka. Ty vkládáme do máslem vymazané kulaté formy řezem nahoru. Celé milinki ještě potřeme rozpuštěným máslem a pečeme 35 minut. Milinki jsou výtečné jen tak samotné, se zeleninovým salátem nebo se sklenkou mléka. Vaší chuti se meze nekladou.


Tento slaný recept pro vás s láskou připravila Sandra. Mrkněte na její Instagram Sandra peče, zaručeně ve vás probudí neodolatelnou chuť na sladké. Sladce hřešit se občas musí, protože jak říká Sandra:„Koláče jsou láska a láska je fajn."