Křehký vanilkový koláč s citrónovým přelivem
Svěží křehkost se sladkou pusinkou
Ingredience (10 - 12 porcí)
Křehké těsto:
- 140 g vychlazeného másla
- 2 žloutky
- 70 g prosátého moučkového cukru
- 1 PL vanilkového cukru
- kůra z citrónu
- 210 g hladké mouky
- 1 ČL prdopeče (prášek do pečiva)
- špetka soli
Vanilkový krém:
- 300 g Jaroměřické žervé
- 100 g Mascarpone
- 100 ml smetana 30%
- 4 PL vanilkového cukru
- zrníčka z půlky vanilkového lusku
- 1 PL vanilkového pudinku
- 3 veselá vejce
Citronový přeliv:
- 4 žloutky
- 70g třtinového cukru
- 70 ml čerstvé citronové šťávy
- 50g másla
Keramická koláčová forma, 1 hodina práce + odležení těsta
Postup:
Těsto
Křehké těsto připravíme alespoň 3 hodiny dopředu, nejlépe ho necháme odležet přes noc. Smícháme všechny sypké suroviny, nastrouhanou kůru z citrónu, žloutek a na malé kousky nakrájené studené máslo. Nejprve směs jemně umixujeme a poté ji rychle zpracujeme rukama, aby zůstala křehká, nesmí se přepracovat. Je-li konzistence těsta příliš sypká, můžeme přidat 3 lžíce ledové vody. Krásně spojené těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme odležet do lednice.
Troubu předehřejeme na 175 °C a mezitím těsto vyválíme, přeneseme do máslem vymazané formy a propícháme po celé ploše vidličkou. Důležité je těsto zatížit, aby nedělalo při pečení bubliny, jako zátež použijeme pečící papír vysypaný suchými fazolemi nebo hrachem. Pečeme 15 minut, potom sundáme zátěž a pečeme ještě asi 7 minutek, aby těsto zezlátlo.
Vanilková vrstva
Žervé, mascarpone, smetanu, cukr a vanilku vyšleháme do spojení a poté po jednom ručně vmícháme vejce. Nakonec jemně vmícháme vanilkový pudink. Krém nalijeme na připravený korpus a pečeme dalších 30 min.
Citrónový přeliv
Přeliv připravíme tak, že smícháme všechny suroviny a ve vodní lázni je mícháme tak dlouho než nám vznikne krásně hustá směs. Tu následně nalijeme na upečený koláč.
Tip navíc
Vyšlehejte zbylé bílky s cukrem do pevného sněhu. Ten naneste na koláč a opečte flambovací pistolí.
Tento sladký recept pro vás s láskou připravila Sandra. Mrkněte na její Instagram Sandra peče, zaručeně ve vás probudí neodolatelnou chuť na sladké. Sladce hřešit se občas musí, protože jak říká Sandra:„Koláče jsou láska a láska je fajn."