Staročeský jaroměřický tučný tvaroh
Tvarohové knedlíky, pomazánky, buchty… Je těžké si spoustu dobrot představit bez této laskominy. Dáváme si na ní obzvlášť záležet. I proto patří Jaroměřický tvaroh tučný k nejoblíbenějším na trhu. Hlavně pro svoji chuť a konzistenci.
Tradiční výroba
V Jaroměřické mlékárně se tvaroh vyrábí už od roku 1937. Podobně jako tenkrát se tu i dnes připravuje tradičními postupy, výhradně z mléka od místních farmářů a neobsahuje žádná nežádoucí „éčka“. Způsob přípravy je stejný jako v dobách našich prababiček, jen se dnes používá pasterizované mléko.
To se nejprve nechává vysrážet ve tvarohářských vanách, kde tvarohová sraženina šestnáct hodin zraje. Následně se odkapáváním přes tkaninové pytle oddělí přebytečná syrovátka od vzniklého chutného tvarohu. Příprava tvarohu ve vanách je sice pracnější, ale zaručuje vynikající výsledek, kterým je prvotřídní kvalita, lahodná chuť, správný podíl sušiny i tuku a výborné nutriční hodnoty.
Ocenění
Staročeský jaroměřický tučný tvaroh získal v roce 2019 cenu médií v soutěži o nejlepší mlékárenský výrobek pořádané Českomoravským svazem mlékárenským.
Naše recepty
Tvarohové knedlíky s vanilkou a jahodami
A je to tady. Léto. Koupání. Sběr čerstvého ovoce. Tvarohové hody. No ...
zobrazit