Jaroměřická mlékárna sponzoruje Terezu Ďurdiakovou

Tereza Ďurdiaková se zviditelnila, když v roce 2020 porazila, na mezinárodních chodeckých závodech v Poděbradech stálici Anežku Drahotovou a získala svůj první atletický zlatý titul z Mistrovství České republiky.

Od té doby se věnuje závodní chůzi na profesionální úrovni. Postupně získala již čtyři zlaté a jednu stříbrnou medaili z chodeckých Mistrovství ČR na tratích 20 km a 35 km.

Od akvabel k triatlonu, od triatlonu k maratonu, od maratonu k závodní chůzi

Tereza Ďurdiaková má za sebou dlouhou cestu, která vyvrcholila její účastí na Olympijských hrách v Tokiu 2020(1). Na dvaceti kilometrové trati v rozpáleném Sapporu vybojovala 30. místo. Tereza Ďurdiaková je též držitelka národního rekordu v chůzi na dráze na 20 km a stanovila i český rekord na trati 35 km, který je díky ní 2:51:48. Její celoživotní příprava by měla vyvrcholit na Olympijských hrách v Paříži, kde by chtěla být v nejlepší životní formě a zabojovat o co nejlepší umístění.

Strava je v atletice mimořádně důležitá. Možná ještě důležitější než u jiných sportů. „To, co sním, přímo ovlivní můj trénink. Musím mít dost energie, být sytá, ale zároveň se cítit lehce,“ shrnula Tereza. To je také důvod, proč začala spolupracovat s výživovým poradcem Ing. Lukášem Vránou. Společně hledali ty nejlepší potraviny, které Tereze napomohou k maximálnímu výkonu. Jednou z potravin, které si Tereza téměř denně dopřává, je Jaroměřický měkký tvaroh. Proč? Je významným zdrojem bílkovin, nezbytných pro růst svalové hmoty, zároveň však má relativně nízkou energetickou hodnotu. Výborně zasytí, přitom je dobře stravitelný. Na rozdíl od jiných potravin neztrácí tepelným zpracováním téměř nic ze své nutriční hodnoty a je mimořádně univerzální – z tvarohu snadno připravíme dezert i pomazánku. „Nemám ráda tvaroh ve vaničce, proto jsem o sponzoring požádala Jaroměřickou mlékárnu, její tvaroh mi chutná,“ sdělila Tereza. Na otázku, jak má tvaroh nejraději, odpovídá: „Připravuji si fermentovaný tvaroh a momentálně na něm docela ujíždím.

Tvaroh se pouze naředí mlékem do krémové konzistence, výrazně osolí a nechá dvacet čtyři hodin fermentovat v pokojové teplotě. Ochutit lze následně například koprem, pažitkou, bazalkou či červenou paprikou anebo tvarůžky… Tvaroh ráda přidám i před tréninkem, kdy ho obohatím o oříšky, ovoce a třeba cornfleky. Někdy tvaroh smíchám s psylliem, vajíčkem, bazalkou a upeču z toho placku, kterou pak rozkrájím na těstoviny. Oblíbeným jídlem je pro mě i Jaroměřický tvaroh na strouhání, který opeču na pánvi a servíruji s volským okem. Možností je ho i nastrouhat ještě do horkých těstovin, ochutit koprem a polít máslem.“ Která denní doba je podle Terezy na tvaroh nejlepší? „Bývá mou oblíbenou druhou večeří, protože výborně zasytí, ale někdy – v menším množství – si dám tvaroh i jako svačinku, zvláště ten fermentovaný.“

Tereza Ďurdiaková se v současné době připravuje na atletické Mistrovství Světa v Oregonu, kde bude startovat na trati 35 km. Je to její nejdůležitější start v letošním roce, ale ráda by se předvedla i o tři týdny později na Mistrovství Evropy v Mnichově, kde bude bojovat na kratší 20 km trati. Jaroměřická mlékárna drží Tereze palce.

 

Vloženo Od