Jak poznat původ potravin?

Obchody dnes přetékají zbožím. Můžeme si vybírat potraviny z celého světa. Přesto se lidé stále častěji ptají po těch českých. Proč? Důvodů proč jíst regionální potraviny je mnoho.

Shrňme si pět nejdůležitějších:

  1. Jen regionální potraviny mohou být opravdu čerstvé. Dostanou se ke spotřebiteli rychleji, nemusejí obsahovat konzervanty ani jiné nežádoucí přísady.
  2. Jejich koupí podporujete českou ekonomiku. Podle studie New Economics Foundation, jakákoliv částka, kterou utratíme za lokální produkty, přinese domácí ekonomice dvojnásobný příjem. 
  3. Potraviny vyrobené v naší republice musejí splňovat velmi přísné normy. Ty často neplatí pro potraviny, které se k nám jen dováží.
  4. Při dovozu potravin z vzdálených zemí trpí životní prostředí.
  5. Regionální potraviny přispívají k různorodosti a kráse tradiční české krajiny. 

Jak však zjistit, odkud k nám jídlo skutečně putuje? Na všech potravinách živočišného původu musí být uveden tzv. veterinární ovál (identifikační značka zdravotní nezávadnosti), ze kterého lze zjistit zkratku státu, kde byla potravina vyrobena (CZ = Česká republika, DE = Německo, PL = Polsko, atd.), a pod ní je číslo výrobního podniku (dle čísla lze identifikovat českého výrobce na webových stránkách SVS ČR).

Bohužel ani tato značka není všemocná, protože pod pojmem „výrobce“ se může skrývat pouze poslední zpracovatel. Přesto bychom této značce měli věnovat pozornost. Pomůže nám rychle identifikovat potraviny, které z Čech či Moravy nepocházejí. Také není od věci zapamatovat si kód oblíbeného výrobce, o kterém s jistotou víte, že tu má nejen svou výrobu, ale také že zpracovává výhradně lokální suroviny. Takovým výrobcem je například Jaroměřická mlékárna, jejíž kód je CZ 221.

Vloženo Od