Bezlepkové mrkvové cupcakes

Blogerka Šárka pro nás připravila skvělý recept na mrkvové cupcakes.

Bezlepkové mrkvové cupcakes

Ingredience

Těsto:
200 g mrkve
2 vejce
špetka soli
75 g třtinového cukru
120 ml rostlinného oleje
50 g hrubě nasekaných ořechů
130 g jemně mletých ořechů
2 lžičky Pumpkin Pie Spice (nebo směsi skořice a zázvoru)
1 lžička vanilkového extraktu
Krém
300 g smetanového sýra - Jaroměřický Fénix
1-2 lžíce (vanilkového) moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
nastrouhaná kůra z 1 citronu nebo limety

Postup
Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech na muffiny vyložíme papírovými košíčky.
Mrkev očistíme a nastrouháme najemno.
Oddělíme bílky od žloutků. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem až zbělají, pak vmícháme olej.
Ořechy s kořením dobře promícháme. Vmícháme žloutky s cukrem a olejem. Přidáme nastrouhanou mrkev a vanilku a dobře promícháme. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.
Těsto rozdělíme do košíčků zhruba 1 cm pod okraj.
Pečeme 15-20 minut - zkontrolujeme špejlí, že těsto nelepí.
Hotové košíčky dáme vychladnout na mřížku.
Suroviny na krém dobře vymícháme. Krém můžeme na košíčky jen rozetřít nebo nastříkat cukrářským sáčkem s ozdobnou špičkou.

Poznámky
Pro variantu s moukou nahradíme jemně mleté oříšky hladkou nebo špaldovou moukou.
Těsto má být hodně mokré. Pokud je však příliš řídké, přidáme ořechovou moučku, pokud naopak moc husté a hutné, naředíme lžičkou (rostlinného) mléka nebo vody.
Těsto můžeme upéct i v dortové formě o průměru 18-20 cm.


Jaroměřická mlékárna