Švestkový koláč se skořicí

Drobénka, švestky a vzpomínky na dny strávené s babičkou. Ano, tento koláč má schopnost v nás vyvolávat vzpomínky. Česká klasika, která nám chutná.

Švestkový koláč se skořicí

Začínáme přípravou těsta.

Skořicové těsto:

  • 100g vychlazeného Jaroměřického másla
  • 200g hladké mouky
  • 50g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce kysané smetany
  • 1 lžíce mleté skořice
  • špetka soli

Mouku promícháme s cukrem, skořicí a solí, přidáme na kousky nakrájené máslo, žloutek, smetanu a vypracujeme husté těsto. 

Z těsta vytvoříme kouli zabalíme do folie a dáme do lednice cca 2hodiny odpočinout.
Vychladlé těsto rozválíme a vložíme do koláčové formy o průměru 28cm, tak aby pokrývalo i boky formy. 

Těsto na dně formy propícháme vidličkou, položíme na ně pečící papír a zatížíme (fazolemi, speciálními keramickými kuličkami – keramzitem). Pečeme 15 minut v předehřáté troubě na 180 °C (s ventilátorem). 

Tvarohová náplň:

  • 250g polotučného Jaroměřického tvarohu
  • 2 vejce
  • 50g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • zbytek kysané smetany (2 lžíce použity do těsta)
  • švestky

Vše vyšleháme mixerem do hladka a nalijeme na ještě teplý předpečený korpus.
Švestky omyjeme, rozkrájíme na poloviny a zbavíme pecek a poklademe na tvarohovou náplň řezem nahoru.

Skořicovo-vločková drobenka:

  • 30g polohruhubé mouky
  • 60 g moučkového cukru
  • 30g ovesných vloček
  • 50g másla
  • 2 lžíce skořice

Pečeme 20 - 25 minut v předehřáté troubě na 180 °C (s ventilátorem). Dokud nezačne zlátnout drobénka.

Dobrou chuť. 

Vloženo 12.10.2014

Jaroměřická mlékárna