Mrkvový koláč se sýrem

Tak čerstvý, svěží koláč téměř bez tuku i cukru, povýšený bezmála na dortík sýrovo - jogurtovou nátěrkou...navíc vonící mou oblíbenou skořicí. Netřeba víc řečí okolo, vyzkoušejte:-)

Mrkvový koláč se sýrem

Další recept od Lamky:

Korpus
3/4 hrnečku celozrnné pohankové mouky
3/4 hrnečku celozrnné pšeničné mouky
prášek do pečiva
2 střední mrkve
150 g bílého jogurtu
4 lžíce medu
hrst mandlí
1 lžička skořice
špetka soli
2 vajíčka
2 lžíce másla (já použila oříškové)

Poleva
1 balení Jaroměřického žervé
několik lžic bílého jogurtu
3 lžičky skořice

Nejdřív si nastrouhám (nebo někoho vhodně zaúkoluju:D) mrkev a hodím ladně položím do mísy. Přiklepnu vajíčka, přidám roztopené a vychladlé máslo (oříškové netřeba roztápět), jogurt, med a promíchám s moukami a práškem do pečiva. Nakonec můžu přidat špetku soli, mandle a skořici (s tou se ale ještě vyblbnu na polevě, tak i pro skořicomaniaky - pozor:D). Pokud je těsto moc husté, dá se pomoct trochou mléka či jeho alternativy. Budoucí korpus vyliju do vymazané a vysypané formy a peču asi na 180 stupňů, dokud test špejlí nedopadne uspokojivě - těsto ale bude uvnitř díky mrkvi pořád vlhké a tak to má být, žádná buchta dusivka:-)
Když koláč vystydne, namažu ho připravenou polevou (ano, z celých dvou ingrediencí - Jaroměřického žervé a bílého jogurtu), podle chuti posypu skořicí a nechám v lednici ztuhnout.

Doufám, že vám mrkvový dort bude chutnat tak jako nám. Díky vlhkosti těsta zůstane naprosto stejně čerstvý minimálně tři dny a skvěle se hodí i jako sváča. Nebo snídaně a sváča. Nebo...
Pokud vám trochu žervé zbyde, skvělý je i namazaný na pečivu, zkuste domácí žitný chleba nebo celozrnné housky.
 

Vloženo 02.04.2015 Odkaz na http://fitness-lamka.blog.cz/rubrika/recepty

Jaroměřická mlékárna