Křehký vanilkový koláč s citrónovým přelivem

Svěží křehkost se sladkou pusinkou

Křehký vanilkový koláč s citrónovým přelivem

 

Ingredience (10 - 12 porcí)

Křehké těsto:

  • 140 g vychlazeného másla
  • 2 žloutky
  • 70 g prosátého moučkového cukru
  • 1 PL vanilkového cukru
  • kůra z citrónu
  • 210 g hladké mouky
  • 1 ČL prdopeče (prášek do pečiva)
  • špetka soli

Vanilkový krém:

  • 300 g Jaroměřické žervé 
  • 100 g Mascarpone
  • 100 ml smetana 30% 
  • 4 PL vanilkového cukru
  • zrníčka z půlky vanilkového lusku
  • 1 PL vanilkového pudinku
  • 3 veselá vejce

Citronový přeliv:

  • 4 žloutky
  • 70g třtinového cukru
  • 70 ml čerstvé citronové šťávy
  • 50g másla

Keramická koláčová forma, 1 hodina práce + odležení těsta

Postup:

Těsto:
Křehké těsto připravíme alespoň 3 hodiny dopředu, nejlépe ho necháme odležet přes noc. Smícháme všechny sypké suroviny, nastrouhanou kůru z citrónu, žloutek a na malé kousky nakrájené studené máslo. Nejprve směs jemně umixujeme a poté ji rychle zpracujeme rukama, aby zůstala křehká, nesmí se přepracovat. Je-li konzistence těsta příliš sypká, můžeme přidat 3 lžíce ledové vody. Krásně spojené těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme odležet do lednice.

Troubu předehřejeme na 175 °C a mezitím těsto vyválíme, přeneseme do máslem vymazané formy a propícháme po celé ploše vidličkou. Důležité je těsto zatížit, aby nedělalo při pečení bubliny, jako zátež použijeme pečící papír vysypaný suchými fazolemi nebo hrachem. Pečeme 15 minut, potom sundáme zátěž a pečeme ještě asi 7 minutek, aby těsto zezlátlo.

Vanilková vrstva:
Žervé, mascarpone, smetanu, cukr a vanilku vyšleháme do spojení a poté po jednom ručně vmícháme vejce. Nakonec jemně vmícháme vanilkový pudink. Krém nalijeme na připravený korpus a pečeme dalších 30 min.

Citrónový přeliv:
Přeliv připravíme tak, že smícháme všechny suroviny a ve vodní lázni je mícháme tak dlouho než nám vznikne krásně hustá směs. Tu následně nalijeme na upečený koláč.

Tip navíc:
Vyšlehejte zbylé bílky s cukrem do pevného sněhu. Ten naneste na koláč a opečte flambovací pistolí.


Tento sladký recept pro vás s láskou připravila Sandra. Mrkněte na její Instagram Sandra peče, zaručeně ve vás probudí neodolatelnou chuť na sladké. Sladce hřešit se občas musí, protože jak říká Sandra:„Koláče jsou láska a láska je fajn." 

Vloženo 10.09.2018

Jaroměřická mlékárna