Čokoládový koláč s žervé krémem
Jednoduchá elegance v čoko obleku
Ingredience (10 - 12 porcí)
Korpus:
- 250 g máslových sušenek
- 55 g másla
- 2 PL holandského kakaa
Čokoládová ganache:
- 250ml 30% smetany
- 200 g kvalitní hořké čokolády
Čokoládový krém:
- 600 g Jaroměřické žervé
- 100 g Mascarpone
- 4 PL moučkového cukru
- čokoládová ganache
- 3 veselá vejce
1,5 hodina práce + odležení
Korpus:
Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a troubu předehřejeme na 180 °C. Sušenky rozdrtíme spolu s kakaem v mixéru nebo ručně válečkem. Máslo rozpustíme a poté spojíme se sušenkami. Vzniklou hmotu vmačkáme na dno formy.Pečeme v předehřáté troubě 15 min.
Čokoládové ganache:
Smetanu dáme vařit, až začne bublat, přidáme nalámanou čokoládu. Směs vymícháme do hladka. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
Čokoládový krém:
Ručně smícháme žervé, mascarpone a cukr. Do hladké směsi zašleháme po jednom vejce a nakonec opatrně přimícháme čokoládovou ganache. Vzniklý krém nalijeme na sušenkový základ. Do předehřáté trouby vložíme pekáče naplněný vodou, na který vložíme mřížku a na tu položíme koláč, ten pečeme 35 min a následně otevřeme troubu a koláč necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
Koláč je nejlepší na druhý den, vychladíme ho přes noc v ledničce.
Tipy na zdobení:
Koláč můžete zalít další čokoládovou ganache, ovocným rozvarem, slaným karamelem nebo šlehačkou. Hlavně aby vám chutnalo.
Tento sladký recept pro vás s láskou připravila Sandra. Mrkněte na její Instagram Sandra peče, zaručeně ve vás probudí neodolatelnou chuť na sladké. Sladce hřešit se občas musí, protože jak říká Sandra:„Koláče jsou láska a láska je fajn."