Staročeský jaroměřický tučný tvaroh

Vyrobeno: Jaroměřická mlékárna

Tvaroh je základem dobré kuchyně. Tvarohové knedlíky, pomazánky, buchty... Je těžké si představit spoustu dobrot bez této laskominy.


A proto si dáváme obzvlášť záležet na tom, aby byly naše tvarohy chutné a abyste se jen oblízli, když si na ně vzpomenete. Navíc jsou bez éček, takže volba při vašem příštím nákupu je jasná. V Jaroměřické mlékárně vyrábíme tvarohy tradiční výrobou.

Jaroměřický tučný tvaroh je nejlahodnějším z trojice vyráběných tvarohů. Vyšší obsah tuku (11 g / 100 g) mu dodává plnou, jemnou chuť a hebkou konzistenci. Z každého pokrmu dokáže udělat nezapomenutelnou delikatesu. Na první pohled zaujme moderním obalem, který dokáže zabránit odtoku blahodárné syrovátky, která se z tvarohu přirozeně uvolňuje.

Co je to tradiční výroba tvarohu?
Jaroměřická mlékárna ctí tradiční postupy přípravy tvarohů. Na rozdíl od samovolně zkyslého mléka, které používaly naše prababičky, však používá mléko pasterované, u něhož je zaručena zdravotní nezávadnost. Mléko se v Jaroměřicích zpracovává ve vanách. Jde sice o pracnější postup, zaručuje však vynikající výsledek, kterým je prvotřídní kvalita, lahodná chuť, správný podíl sušiny i tuku a výborné nutriční hodnoty. K vysrážení dochází vlivem rozvoje mléčných kultur přidaných do mléka ve formě zákysu. K úpravě konzistence se pak používá malé množství syřidlového enzymu.  Výsledná tvarohová sraženina se nechá přibližně 16 hodin zrát a následně se odkapáváním přes tkaninové pytle oddělí přebytečná syrovátka od lahodného tvarohu. V Jaroměřicích nepřipouští žádnou „modernizaci“ receptur a výrobních postupů, která sice dokáže výrobu zlevnit, negativně se však podepíše na výsledné chuti i kvalitě.

Tvaroh – bílé zlato

Tvaroh obecně patří mezi výjimečné potraviny. Je významným zdrojem bílkovin, nezbytných pro růst svalové hmoty, zároveň však má relativně nízkou energetickou hodnotu. Výborně zasytí, přitom je dobře stravitelný. Na rozdíl od jiných potravin neztrácí tepelným zpracováním téměř nic ze své nutriční hodnoty a je mimořádně univerzální – najde využití ve sladké i slané kuchyni. Staročeský jaroměřický tučný tvaroh je ideální pro přípravu náplně do koláčů a buchet, tvarohových knedlíků, pomazánek nebo vynikajících dezertů.

Recepty z tvarohu: 

Kringel s povidlovým tvarohem

Tvarohové knedlíky

Tvarohy

Jaroměřická mlékárna