Vo výrobě ajdamu

Povim vám něco vo mý vášni, vo ajdamu. Rád jej jim, to ale víte, jenže já jej i tuze rád vyrábim. Tak sem vám sepsal, jak to celý probíhá.

Rozpovídám jak staříček vo svým mladí. Vono totiž povídat vo tom, co vás živí a zároveň baví, je děsně náramný. No a aby vám to rychlejc zapalovalo, tak sem k tomu příběhu sehnal i pár fotek z mlíkárny.

 

Všecka ta nádhera začíná v nerezovejch výrobnících

Do mlíka se přidaj sýrařský kultury a pak se mlíko ještě zasýří. V mlíce proběhnou chemický procesy a stane se z něj taková sýřenina, kerá se musí rozkrájet. Ale nepředstavujte si to zas tak doslovně. Prostě se to šecko pečlivě míchá, aby vznikla správná konzistence – sýrový zrno. Během toho všeho se vytvoří aj syrovátka, která se částečně vodpustí a navopak se přidá horká voda – to aby budoucí sejra měl požadovaný vobsah sušiny.

Teď si určo říkáte, že ste si mě spíš představovali u vany s pádlem, jak míchám mlíko. To by sice bylo hezký, ale asi né moc hygienický. Takhle můžu pomocí různejch páček a vukazatelů přesně kontrolovat kvalitu a konzistenci hmoty, z který pak bude sejra.​


Takhle vypadaj nerezový výrobníky

 

Uvnit? výrobníku se hmota (sýrový zrno) krájí, aby byla po?ádn? promícháná

Uvnitř výrobníku se hmota (sýrový zrno) krájí, aby byla pořádně promícháná

 

Dyž je to tak akorát hustý, nalije se vobsah do nerezovejch forem

Říkám forem, protože v jedný velký nádobě jich je fakt spousta. A každá má tvar podkovy, kterej určo znáte z vobchodu. Sýrový zrno, tedy ten vobsah z kádí, se potom ve formách lisuje, aby budoucí sejra získal tvar, správnou hustotu a pevnost. ​


Formy sou naskládaný pěkně vedle sebe, aby bylo možný hmotu lisovat

 

Takhle vypadá plnění forem sýrovým zrnem

 

Hotový cihličky se šoupnou do solících palet a daj si koupel v solných lázních

Což zní vznešeně, skoro jak dybychom je vozili až do Karlovek. Nevozíme. Máme takový lázně přímo v Jaromkách. Vono nejde vo nic inačího, než vo roztok soli, kterej cihlu zpevní a dodá hmotě chuť. ​

Z forem se cihličky naskládaj do solících palet


A ponořej se do solný lázně

 

Potom se musí sejra nechat vyschnout

Dyž se vám sejra koupe v soli, je pak úplně mokrej a slanej, to dá rozum. A tady se dost drolí. Proto se nechá pořádně vyschnout. Pak každá cihlička dostane razítko, ve který je zakódovanej celej výrobní příběh – vod toho, z jaký farmy pochází mlíko, až po údaje vo tom, kdo a kdy sejra vyráběl.​



Razítkuje se každej kus

 

Zabalit, vodsát vzduch a pěkně vodpočívat

Na super chytrým stroji se každá cihla vakuově zabalí – zbaví se vzduchu, kterej by akorát zbytečně podněcoval bakterie. No a nakonec se serja šoupne do sklepa, kde nejmíň vosm tejdnů zraje, aby získal svoji měkkou a lahodnou chuť.​

Červenej vobal cihly nejspíš znáte z krámu

 

Tady si už ajdam lebedí, zraje a čeká na další zpracování

 

No a to je celý. Řeknu vam, že to je docela proces, tak snad sem vám aspoň maličko přiblížil, vo čem ta moje práce je. Vo cestě vyzrálýho sejra do vobchodu, vám povim třeba zase jindy.

Vloženo

Jaroměřická mlékárna