Vo rozhudě

Onehdá mi řikala jedna holčina v mlíkárně, že ty moje moudra sou jako srandovní, ale že ta moje čeština, to prej je jak dyž naučíš bobra psát.

No jo. Já vim. Víme všeci, že génius ze mě nikdá nebude, natož českej vobrodilec. Ne že bych nevěděl, že ty moje spisy sou samá hrubka. Říkala tadlecta slečna z Jaromek, že ani ve škole se tak mluvit nemá, natož v médiích, žejo, a to sem se celej zatetelil, že já sem taky tohleto médium. Ale tak si řikám, že už byste mě bez toho ani nepoznali.

Nemluvě vo tom, že celá čeština je podle mýho jako dost širokej pojem. Mám kámošku z Kyjova. Vona je vůbec dobrá, protože v tom jejich kraji se moc s ničím nemažou, všechno si řeknou vod srdíčka, protože pak si na to stejně dají dvě deci a zazpívaj si tu jejich. Onehdá sem tam byl na návštěvě, a povídám, že dělá dobrou rejži. Podívala se na mě jak na vraha a ptá se: “Snad rýžu, ne?”

Zaplať pánbůh, že ten den neměli na voběd brambory. To by mi totiž beztak ládovala na talíř erteple a kdoví esi já bych to jed. Nemluvě vo kombzolích a kartoflách. A dyž si k tomu ta kyjovačka eště nandá turkyň, tak sem na mou duši v jeteli. Jak ta číšnice, co si u ní jinej můj kamarád vod Uherskýho Brodu chtěl vobjednat kyselicu.

A není to sranda. Turkyň vem čert, to prej je vobyčejnská kukuřice. Vono de totiž taky vo tvaroh, a to už je vážná záležitost. Dyž ho smícháte se smetanou a napatláte na chleba, tak tomu prej dřív říkali “eliška” a jinde zase “bryja”. Beztak je vod toho ten francouzskej sejra! Body navíc u mě maj Finové, který říkaj “smetana” úplně stejně jak my. Dyž nehráli s náma, fandil sem jim za to v hokeji.

A vsadim se, že byste nevěděli, co je to toleranc. Toleranc je totiž úplně to samý co rozhuda.

Chcete vědět, jak se dělá taková rozhuda? Rozhuda se dělá tak, že se smíchá tvaroh se solí a pažitkou a někdy se tam dá paprika. A dáte si to na pečivo. Je to dobrý. Teď na jaře bych se toho ujed k smrti, i dyž se to fakt divně menuje.


Takže víte co? Já bych řek, že je hlavní, dyž se domluvíme. A eště hlavnější je, dyž se to dá zblajznout a všem to chutná.

Vloženo

Jaroměřická mlékárna