Nejsem pekař, to víte, zato mamina je na dobroty odbornice. A vlastně takový zdravý pečení není zas tak složitý — za zkoušku nic nedáte!
Začalo to nevinně. Mamina na vánoční večírek upekla skvělou zimní bábovku. Chlapi se volizovali a ženský poptávaly recept. Nevím, co maminu cvrnklo do nosu, ale napadlo ji, že bych jej jako mohl napsat tady, dyž už tak zvesela vypisuji. Samozřejmě to v tý rozvernosti přislíbila všem ženským.
No a já se toho chytnul a řekl si: Jo, vo mým životě všichni už věděj dost, začnu psát vo něčem přínosným. A aby bylo jasno, ten recept má mamina vode mě — nedávno mi jej poslaly děti z mateřský školky ve Vlkavě.
Nejdřív si hezky nachystejte suroviny
To je základ dobrýho pečení, aspoň to říkala mamina.
Budete potřebovat:
- 250 g našeho měkkýho tvarohu (do těsta)
- strouhaný tvaroh nebo tvrdý tvaroh na strouhání
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g másla
- 1 celý vejce
- 5 lžic oleje
- 1 prášek do pečiva
- 100 g cukru krupice
- citronovou kůru
- rozinky a kandované ovoce
- hrubou mouku na vysypání formy
- čokoládu na vaření
Postupně, ať něco nepopletete
- Nejdřív vymažte formu máslem a vysypejte hrubou moukou – hlavně pořádně, ať se těsto nepřichytává.
- Rozehřejte máslo a nalijte je do mísy společně s cukrem a citronovou kůrou. Vše smíchejte.
- Přidejte olej, tvaroh, rozinky, vejce, kypřící prášek, mouku.
- Všechno promíchejte a nalijte do formy.
- Pečte na 180 °C asi 40 minut.
- Zkuste špejlí, jestli je bábovka dobře propečená.
- Po upečení vyklopte z formy a vychladlou bábovku polijte rozehřátou čokoládou a posypejte strouhaným tvarohem.
Až bábovku doma vochutnáte, tak dejte vědět, jestli vám chutnala. Já ji totiž zbožňuju!
