Vo nejlepší bábovce

Nejsem pekař, to víte, zato mamina je na dobroty odbornice. A vlastně takový zdravý pečení není zas tak složitý — za zkoušku nic nedáte!

Začalo to nevinně. Mamina na vánoční večírek upekla skvělou zimní bábovku. Chlapi se volizovali a ženský poptávaly recept. Nevím, co maminu cvrnklo do nosu, ale napadlo ji, že bych jej jako mohl napsat tady, dyž už tak zvesela vypisuji. Samozřejmě to v tý rozvernosti přislíbila všem ženským.

No a já se toho chytnul a řekl si: Jo, vo mým životě všichni už věděj dost, začnu psát vo něčem přínosným. A aby bylo jasno, ten recept má mamina vode mě — nedávno mi jej poslaly děti z mateřský školky ve Vlkavě.

Nejdřív si hezky nachystejte suroviny

To je základ dobrýho pečení, aspoň to říkala mamina.

Budete potřebovat:

  • 250 g našeho měkkýho tvarohu (do těsta)
  • strouhaný tvaroh nebo tvrdý tvaroh na strouhání
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 1 celý vejce
  • 5 lžic oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 g cukru krupice
  • citronovou kůru
  • rozinky a kandované ovoce
  • hrubou mouku na vysypání formy
  • čokoládu na vaření

Postupně, ať něco nepopletete

  • Nejdřív vymažte formu máslem a vysypejte hrubou moukou – hlavně pořádně, ať se těsto nepřichytává.
  • Rozehřejte máslo a nalijte je do mísy společně s cukrem a citronovou kůrou. Vše smíchejte.
  • Přidejte olej, tvaroh, rozinky, vejce, kypřící prášek, mouku.
  • Všechno promíchejte a nalijte do formy.
  • Pečte na 180 °C asi 40 minut.
  • Zkuste špejlí, jestli je bábovka dobře propečená.
  • Po upečení vyklopte z formy a vychladlou bábovku polijte rozehřátou čokoládou a posypejte strouhaným tvarohem.

Až bábovku doma vochutnáte, tak dejte vědět, jestli vám chutnala. Já ji totiž zbožňuju!

 

 

Vloženo
Tags: zdravý recept

Jaroměřická mlékárna