Pečem pecen, nebo si radíme?

Tak jsem vám narazil na internetu na lidi, co pečou chleba a děsně je to baví. Říkaj si Pečem pecen a dokonce se sdružujou, aby si mohli vyměňovat názory, náměty a kvásek, což je asi ta nejdůležitější věc, na tom celým. Nebo možná nejni.

Tak jsem vám narazil na internetu na lidi, co pečou chleba a děsně je to baví. Říkaj si Pečem pecen a dokonce se sdružujou, aby si mohli vyměňovat názory, náměty a kvásek, což je asi ta nejdůležitější věc, na tom celým. Nebo možná nejni. Když jsem vo tom přemejšlel, vono vlastně totiž vůbec nejde vo to, že někdo dá někomu kus kvásku, aby si ten druhej doma moh píct vlastní chleba a rohlíky. Ty lidi se tam přidávaj a tvořej nějakou síť myslim z docela jinýho důvodu. Ke kvásku totiž přidávaj dobrý rady a v tom to celý vězí. V možnosti bejt na chvíli děsně chytrej a dokázat, že vim víc, než někdo jinej.

Aby bylo jasný, já jim to vůbec nemám za zlý. U nás v mlíkárně je takovej každej druhej a to jen proto, že vždycky potřebujete jednoho kdo radí a druhýho, kdo poslouchá. A vlastně si vůbec myslim, že takovýhle jsou vobyčejný Češi. Chytrolíni, co těm vostatním řikaj, co je správný. A pak to podložej nějakýma pádnýma argumentama, aby ti vostatní mohli jen zírat. To jako třeba když ten Polreich všem řiká, že mají mít na jídeláku deset položek a tim to hasne. Myslim, že si nikdy nepovidal s běžnejma lidma. Teda těma staršíma. Ty sou totiž nadšený, že si můžou vybrat a ještě teď si vzpomínám, jak moje máma vždycky řikala: "Tohle bude dobrá hospoda, jestli ten jejich kuchař umí takovou fůru dobrot." 

Ale zpátky k tomu chlebu. Předávání zkušeností a poučování je myslim jako dělaný pro českou náturu. Šak si to vemte... Včera sem seděl v hospodě a kdyby tam byl prezident, vodnese si do foroty tři různý vlády. A přitom stejně dobrý, jako je ta, kterou zrovna smolí dohromady. A chlapi by mu v klidu radili. I zadarmo. Vo tom to totiž je a to mě fascinuje úplně nejvíc. Sem si jistej, že kdyby lidi rozdávali jenom kvásek bez mouder, zadarmo by to nedělali. Neexistovaly by žádný kamaráčofty, stal by se z toho výdělečnej podnik pár jedinců a celý by to zdechlo na oubytě. 

Ty, jo... když si to tak po sobě čtu (mamina řikala, že bych měl, páč tam mám samý chyby. A beztak jsem žádnou nenašel, tak nevim, co furt má.), je mi trochu smutno, že to vlastně vyznívá dost negativně. A přitom to tak ani trochu necejtim. A tak mě napadá, že bych moh dát nakonec ňákou radu, že by to jako zapadlo do kontextu a ukázal bych, že si na chytrýho pána taky rád hraju. Takže... když už si doma upečete vlastní chleba, tak jak to dělaly naše báby (a rozhodně z toho nebyly tak hýn, páč to tehdá byla spíš dřina navíc), nezapomeňte si k němu dát pořádnej kus tvarohu nebo aspoň klobásu. Fakt je totiž ten, že sebelepší pečivo je bez flákoty nepoživatelný. A proč si tim teda kazit chuť, když vám to dalo takovou děsnou práci, že jo?

Vloženo

Jaroměřická mlékárna