Jak to funguje v Jaroměřické mlékárně

Řek sem si, že dyž už píšu porád vo Jarkách a mlíkárně, že by mohlo bejt bezva, dybych vám vokázal, jaký to tu máme. Tak se dívejte. Je to myslim dost zajímavý. Aspoň to vobčas řikaj lidi, co sem k nám zajdou na čumendu.

Řek sem si, že dyž už píšu porád vo Jarkách a mlíkárně, že by mohlo bejt bezva, dybych vám vokázal, jaký to tu máme. Tak se dívejte. Je to myslim dost zajímavý. Aspoň to vobčas řikaj lidi, co sem k nám zajdou na čumendu.

Todle je tvaroh před tim, co ho zabalíme.

Takle bublá smetana - základ všeho dobrýho. Náramně voňavá.

Tak se balí a štosuje tvaroh. A chce to vážně šikovný ruce. Je to dost delikátní a jemný zboží.

Voddělujem zrno vod plev aneb takle vzniká základ dobrýho ajdamu.

Jo, v těhle velkejch kádích vznikaj sejrový cihle, jak je znáte z vobchodů.

A tady sou už vyštosovaný.

Takle se míchá pomazánkový máslo a ten náš slavnej Fénix.

A takle se balí krájenej sejr. Nic víc, nic míň.

Nejstarší archivní kousek, co tu máme. Bude mu sedum.

A to je šecko. Nebo nejni, ale koho by tolik fotek bavilo, že jo? Tak dík, že ste přišli na exkurzi. Mlíko nejni žádná věda a příště napíšu za ňáký svý moudro. 

Vloženo

Jaroměřická mlékárna