Staročeský jaroměřický tučný tvaroh boduje u médií

Staročeský jaroměřický tučný tvaroh vyráběný Jaroměřickou mlékárnou vyhrál cenu médií.

Při příležitosti Světového dne mléka se opět konala soutěž o nejlepší mlékárenský výrobek pořádaná Českomoravským svazem mlékárenským. Jednalo se již o 17. ročník této soutěže. Vedle odborníků udělují svou cenu i novináři. Letos u médií vyhrál Staročeský jaroměřický tučný tvaroh vyráběný Jaroměřickou mlékárnou. 

Pro server vitalia.cz uvedl Jiří Kopáček, předseda Českomoravského svazu mlékárenského: 

„Staročeský Jaroměřický tučný tvaroh vyhrál mezi novináři. Odborníci ho také hodnotili velmi dobře, na ocenění u nich nedosáhl jen těsně." 

Na dotaz, proč je Staročeský jaroměřický tučný tvaroh vynikající a jiné tvarohy jsou "nudné", Kropáček odpověděl: 

Je to dáno technologií. V prvé řadě je třeba říct, že tvaroh je takový ten lidový produkt pro každodenní spotřebu. Na druhou stranu je tu obchod, který výrobce tlačí do nízkých cen a nutnosti mít masivní výrobu. U tvarohu existují dvě hlavní technologie. Jedna je klasická, kterou známe od našich babiček, kdy se nechá srazit mléko a sraženina se vylisuje v plachetce. Některé mlékárny, třeba právě Jaroměřická, to takto dělají do dneška. Je to hrozně pracné, tím pádem i dražší, ale tvaroh má vysokou sušinu a jinou konzistenci a je velmi dobrý. Těchto klasických technologií tu moc není."

 

Vloženo
Staročeský jaroměřický tučný tvaroh boduje u médií

Jaroměřická mlékárna