Správný sýr s nesprávným jménem

Věděli jste, že správně se eidam nazývá Eidam? Jmenuje se totiž po přístavním městečku Edam am Ijseelmeer v severním Holandsku, kde se vyráběl již ve 14. století.

Na území Čech a Moravy se tento druh sýra začal průmyslově vyrábět zřejmě jako jeden z prvních. Výrobu zde prý zaváděli právě sýrařští mistři z Nizozemí. Historické etikety prozrazují, že původně se jmenoval „Holandský salám“ nebo „Holandská cihla. Název eidam se pak u nás objevil v meziválečném období. Proč k počešťování došlo, není jasné, jisté však je, že dnes už tomuto typicky žlutému, nasládlému polotvrdému sýru nikdo neřekne jinak. 

V Jaroměřicích od roku 1937
Jednou z prvních provozoven na našem území, kde se průmyslově připravoval eidam, byla právě mlékárna v Jaroměřicích nad Rokytnou. Od roku 1937, kdy zde výroba eidamu začala, se její průběh naštěstí příliš nezměnil. Jaroměřická mlékárna se po všechny ty roky drží klasického tvaru podkovy a tradiční receptury. Ve výrobnících se nejprve do mléka přidají sýrařské kultury a následně se mléko zasýří. Vzniklá hmota (sýřenina) se rozkrájí, odpustí se část syrovátky a přilije se horká voda, která vzniklé sýrové zrno zahřeje, čímž se pomůže docílit požadovaného obsahu sušiny. Poté se sýrové zrno nalije do nerezových forem, lisuje se a hotová cihla sýra se vloží do solných lázní. Vysolený sýr se zabalí do fólie. Posledním krokem je zrání v pečlivě monitorovaných prostorách. 

Vloženo
Správný sýr s nesprávným jménem

Jaroměřická mlékárna