Pestrá strava do škol

Věříme, že to co se v mládí naučíš, ve stáří jak když najdeš. A proto jsme partnerem projektu Pestrá strava do škol, který se snaží bojovat s dětskou obezitou.

Celostátní projekt PESTRÁ STRAVA vyrazil do boje proti dětské obezitě. Na pomoc si přizval výrobky Jaroměřické mlékárny a tým kvalifikovaných výživových poradců.
Hlavním cílem projektu je zařadit zdravé potraviny a pokrmy bez zbytečné chemie do školních jídelen, kantýn a bufetů a pokusit se změnit stravovací návyky dětí.
Školní stravování pomáhá proti dětské obezitě „Dvacet až třicet procent dětí školního věku je obézních,“ říká iniciátorka a manažerka projektu Ivana Bednářová Častvajová. Pavel Suchánek, odborník na výživu působící v Institutu klinické a experimentální medicíny dodává: „Školní stravování má významnou roli v boji proti dětské obezitě, protože školní oběd představuje zhruba třetinu energetického příjmu dítěte.“

Poradenství pro školy

Momentálně v rámci projektu STRAVA BEZ ZBYTEČNÉ CHEMIE působí 16 proškolených odborníků ve všech krajích České republiky. Jejich úkolem je navázat se školou dlouhodobou spolupráci, poskytovat poradenství a podílet se na tvorbě nutričně vyvážených receptů do školních jídelen nebo kantýn. Součástí projektu je i aktivní zapojení dětí a rodičů do procesu přípravy zdravých jídel.

Projektové dny

PESTRÁ STRAVA pořádá na školách takzvané projektové dny. Během této akce dostanou děti možnost připravit nutričně vyváženou svačinu, navrhnout na ni reklamu (obal) a přiřadit ji svůj originální název. Výsledek pak hodnotí děti, učitelé i rodiče. Právě při přípravě svačin využívá projekt výrobky Jaroměřické mlékárny, které jsou kvalitní a bez „éček“. „Máme radost, že už školní děti díky projektu přemýšlejí o tom, co jedí. Seznámí se s takovými pojmy, jako jsou například konzervanty či umělá barviva. Naučí se vybírat si produkty bez přísad, které tělu neprospívají, a dozvědí se o významu lokálních surovin. U výrobků Jaroměřické mlékárny se navíc mohou na vlastní kůži přesvědčit, že to jde i bez „éček“ – nešidit suroviny se vyplatí, odměnou je vynikající chuť,“ říká ředitel a majitel Jaroměřické mlékárny Bedřich Štecher.

Podívejte se jak projektový den probíhá

 

Vloženo
Pestrá strava do škol

Jaroměřická mlékárna