Mýty a fakta o sýru část druhá

O sýrech toho víme za ta léta hodně. Co je mýtus a co je podle nás fakt?

Ani při redukční dietě se nemusíte vzdát tučnějších sýrů.

FAKT

Nízkotučné sýry nás občas příjemně překvapí plností své chutě. Takovým příkladem může být třeba Jaroměřický plátkový 30% eidam. Než si na něm pochutnáte, nechte ho minimálně 20 minut při pokojové teplotě, která mu umožní dokonale rozvinout všechny chutě a vůně, které nízká teplota skryje. Ale ani ten, kdo nedá dopustit na lahodnou máslovou chuť tučnějších sýrů, si tuto pochoutku nemusí během diety odpírat. Nutriční specialisté se totiž shodují, že sýry jsou natolik důležitým zdrojem bílkovin a minerálů. Jen u těch tučnějších si dopřejte menší porce.

Dobrý sýr musí pocházet z Francie nebo Holandska.

MÝTUS

Kvalita českých sýrů šla za posledních dvacet let neuvěřitelně nahoru. Už to dávno není jen obyčejný eidam, co se u nás vyrábí. Mezi české producenty sýrů, kteří pochopili, že vynikající chuť je odměnou za nešizené suroviny a tradiční postupy, patří nevelká, ryze česká mlékárna v Jaroměřicích nad Rokytnou. Zde například nechávají část sýrů minimálně 3 měsíce zrát ve sklepích, aby získali vynikající Archivní sýr oceněný mnoha cenami. Jiným příkladem originálního českého sýra je Jaroměřický Kastelán, který se vyznačuje harmonickou kombinací koření a lahodného eidamu. Zamyslete se, není lepší kupovat české potraviny? Představte se, jak dalekou cestu musely urazit zahraniční sýry, než se k vám dostaly. Nemají náhodou pravdu ti, kteří tvrdí, že jen regionální potraviny mohou být opravdu čerstvé?

Dobrý sýr nemusí být drahý.

FAKT

Cena je při rozhodování dobrým rádcem, ale špatným pánem. Určitě existují sýry, které nejsou drahé, přesto svou kvalitou převyšují rádoby luxusní konkurenci. Příkladem takového sýru může být Jaroměřický zámecký sýr. Vyzkoušejte ho. Určitě budete překvapeni lahodnou sladce nahořklou chutí, mimořádně příjemnou vůní stejně jako vláčnou konzistencí a pestrostí tvarů sýrových ok, na kterou jsme zvyklý pouze u zahraničních sýrů. Neméně příjemným překvapením je i cena – doporučená cena100gramové balení Jaroměřického zámeckého plátkového sýra je pouhých 27 Kč.

Vloženo
Mýty a fakta o sýru část druhá

Jaroměřická mlékárna