Moravský sýr k moravskému vínu

Jak je správně skloubit dohromady, to bývá často věda

Víno a sýr patří k sobě. Co však udělat pro to, aby tvořily ideální pár? Správně je skloubit dohromady bývá často věda i pro zkušené someliéry. Jednoduchá pravidla neexistují. Na něčem se však shodují odborníci po celém světě – ke kvalitním vínům patří kvalitní sýr a oba produkty by měly pocházet ze stejné oblasti. Že máme na Moravě vynikající vína, je už dobře známé. Sýry z tohoto regionu ještě tak proslulé nejsou.

V Jaroměřicích nad Rokytnou se vyrábějí sýry výhradně z mléka od místních farmářů, při jejich výrobě se používají tradiční postupy a neobsahují žádné konzervanty, barviva ani jiná nežádoucí „éčka“. Sýry z Jaroměřické mlékárny jsou tedy k moravským vínům určitě tou správnou volbou. Ale ke kterým? Máme pro vás několik tipů.

Jaroměřický zámecký 45% plátkový sýr

Sýr s oky holandského typu s originální recepturou a sladce nahořklou, vyzrálou chutí, které nelze odolat. Znamenitě se hodí zejména k dezertním bílým vínům. Vladimír Moškvan, degustátor a odborník na víno, říká: „Delikátní Zámecký sýr z Jaroměřické mlékárny doporučuji především k sladším bílým vínům, výborný je například společně s Rulandským bílým, ročník 2002.“

Jaroměřický uzený eidam

Jaroměřický uzený 45% eidam má nezaměnitelnou chuť i vůni. Nešidit suroviny a nespěchat s přípravou se vyplatí. Eidam je vyuzen přímo v udírnách Jaroměřické mlékárny kouřem z bukových štěpků. U uzených sýrů dávejte pozor, aby nepřebily chuť vína. Jaroměřický uzený sýr velmi dobře doplňuje například Pálavu, tradiční odrůdu moravských bílých vín.

Jaroměřický archivní sýr

Jaroměřický archivní sýr je mimořádně lahodný 45% eidam s výraznou sýrovou chutí. O jeho kvalitě svědčí i titul Regionální potravina Kraje Vysočina. Jeho minimální doba zrání v jaroměřických sklepích je 3 měsíce. Archivní sýry jsou oblíbeným doplňkem k celé řadě vín. Z bílých lze doporučit především suché varianty Ryzlinku rýnského, Chardonnay nebo na jižní Moravě hojně pěstovaného Veltlínského zeleného. Z červených vín se k párování s Jaroměřickým archivním sýrem nejlépe hodí Modrý Portugal.

Vloženo Od